Piperada z warzyw

Przepis z programu Akademia mistrza Novellego (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Piperada z warzyw
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 średnie bakłażany

kilka liści laurowych

kilka gałązek tymianku

2 ząbki czosnku

zmiażdżone

po jednej czerwonej

żółtej i zielonej papryce

2 cukinie

3 młode pory (lub białe części starych)

3 główki kopru włoskiego

1 gałązka pomidorków koktajlowych

cukier

sól morska i utłuczony czarny pieprz

do smaku

kawałek sera pleśniowego

łyżka mascarpone

plaster twardego sera (gruyère

ementaler

beaufort)

pęczek świeżej bazylii

oliwa

 

 

Przygotowanie:


Mocno rozgrzać oliwę w rondlu, który można wstawiać do piekarnika. Bakłażany przeciąć na pół, wrzucić do rondla razem z liśćmi laurowymi, tymiankiem i czosnkiem, i obsmażyć. Wlać trochę wody i wstawić do piekarnika. Tymczasem pokroić papryki (usunąwszy gniazda nasienne), cukinię, pory i koper włoski. Kiedy bakłażany będą miękkie, wyjąć rondel z piekarnika i postawić na kuchence. Dodać pozostałe warzywa (oprócz pomidorów), doprawić cukrem, solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i dusić około minuty. Dodać pomidory i bazylię, i dusić do miękkości wszystkich warzyw. W razie potrzeby dolać wody. Na koniec dodać sery i podgrzewać, dopóki się nie rozpuszczą. Podawać natychmiast.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.