Piperada z warzyw

Piperada z warzyw
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Akademia mistrza Novellego (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • kilka liści laurowych
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • zmiażdżone
  • po jednej czerwonej
  • żółtej i zielonej papryce
  • 2 cukinie
  • 3 młode pory (lub białe części starych)
  • 3 główki kopru włoskiego
  • 1 gałązka pomidorków koktajlowych
  • cukier
  • sól morska i utłuczony czarny pieprz
  • do smaku
  • kawałek sera pleśniowego
  • łyżka mascarpone
  • plaster twardego sera (gruyère
  • ementaler
  • beaufort)
  • pęczek świeżej bazylii
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mocno rozgrzać oliwę w rondlu, który można wstawiać do piekarnika. Bakłażany przeciąć na pół, wrzucić do rondla razem z liśćmi laurowymi, tymiankiem i czosnkiem, i obsmażyć. Wlać trochę wody i wstawić do piekarnika. Tymczasem pokroić papryki (usunąwszy gniazda nasienne), cukinię, pory i koper włoski. Kiedy bakłażany będą miękkie, wyjąć rondel z piekarnika i postawić na kuchence. Dodać pozostałe warzywa (oprócz pomidorów), doprawić cukrem, solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i dusić około minuty. Dodać pomidory i bazylię, i dusić do miękkości wszystkich warzyw. W razie potrzeby dolać wody. Na koniec dodać sery i podgrzewać, dopóki się nie rozpuszczą. Podawać natychmiast.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA