Gary  Rhodes

Piotrosz z cebulą, rodzynkami i tymiankiem


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Piotrosz z cebulą, rodzynkami i tymiankiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki dania z ryby:

4 filety bez skóry po 175 g

mąką do oprószenia

sól i pieprz

1-2 łyżki stołowe oliwy lub oleju roślinnego do smażenia

duży kawałek masła



Składniki dania z cebuli:

3 cebule pokrojone w piórka

3 szalotki pokrojone w piórka

50 ml oliwy

sól i czarny pieprz

50 g rodzynków

50 ml octu z sherry

1 łyżeczka cukru demerara

1 łyżeczka listków tymianku



Składniki ziemniaków:

675 g ziemniaków

2 gorzkie pomarańcze

1 łyżeczka miałkiego cukru

25-50 g masła

100-150 g créme fraîche



Przygotowanie cebuli:

Szalotki blanszuj we wrzątku przez 15 sekund. Do rondla wlej oliwę, wrzuć cebulę i szalotki. Duś na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj szczyptę soli i trochę czarnego pieprzu. Smaż na średnim ogniu.

Do rondelka wrzuć rodzynki. Wlej ocet z sherry tak, żeby je zakrył. Dosyp cukier demerara. Doprowadź płyn do wrzenia. Wyłącz gaz, przykryj rondelek, niech rodzynki postoją w płynie.

Do cebul dorzuć listki tymianku. Gdy staną się miękkie i szkliste, dorzuć namoczone rodzynki. Wlej także ocet, który zawiera rozpuszczony cukier demerara. Wymieszaj, podawaj.



Przygotowanie ziemniaków:

Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj skórkę z pomarańczy. Wyciśnij z nich sok. Do rondelka wrzuć skórkę, wlej sok. Gotuj, aż płyn nabierze konsystencji syropu. Zdejmij go z ognia. Można dosypać łyżeczkę miałkiego cukru do smaku. Ugotuj ziemniaki i przeciśnij przez praskę. Dorzuć masło, wymieszaj. Dodaj créme fraîche. Zacznij od stu gramów, możesz dodać więcej, aby uzyskać gładkie purée. Dodaj syrop ze skórką pomarańczową. Dopraw solą i zmielonym, białym pieprzem.



Przygotowanie ryby:

Posyp solą tę stronę ryby, która będzie widoczna. Oprósz ją mąką. Na patelnię wlej tłuszcz do smażenia. Rozgrzej, połóż filet omączoną stroną na patelni. Teraz posyp mięso solą i pieprzem.

Gdy przysmaży się na złocisty kolor, co zajmie trzy minuty, wrzuć duży kawałek masła. Przewróć rybę i wyłącz gaz. Patelnia jest dostatecznie rozgrzana, żeby ryba doszła. Ułóż na talerzu cebulę z rodzynkami, obok ziemniaczane purée. Dołóż usmażoną rybę i polej tłuszczem spod smażenia.



Opracowano na podstawie programu „Gary Rhodes w kuchni przez cały rok, odc. 12”

powrót

Podobne przepisy

Halibut na parze w sosie pomidorowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Dorsz na parze z soczewicą i mniszkiem lekarskim
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
Zupa rybna z owocami morza
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Dania na karnawał i imprezę
Steki z tuńczyka z salsą z rukoli i mango
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.