Gary  Rhodes

Pilaw


Przepis z programu Gary Rhodes na Karaibach (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Pilaw
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Zielone przyprawy

3 łyżki posiekanej kolendry

2 ząbki czosnku

3 cm kawałek imbiru

2 dymki

sok z 1 cytryny



Pilaw

900 g podudzi kurczaka z kością, pokrojonych na 16 kawałków

450 g wołowiny na gulasz, pokrojonej na kawałki o długości 3 cm

2 łyżki oleju roślinnego

3 łyżki brązowego cukru

500 g ryżu długoziarnistego

1 posiekana cebula

1 posiekana czerwona lub zielona papryka

300 g ugotowanej nikli indyjskiej z 50 ml wywaru z gotowania (lub 400 g nikli z puszki z zalewą)

450 g marchewki obranej i pokrojonej w kostkę

2 łyżki drobno posiekanego czosnku

1 łyżeczka sosu Worcestershire

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżka ketchupu

500 ml mleczka kokosowego, świeżego lub z puszki

1 papryka chińska

225 g solonego dorsza



Przygotowanie:

Zielone przyprawy: wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.

Pilaw: połączyć kawałki kurczaka i wołowiny. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z 4 łyżkami zielonych przypraw.

Olej rozgrzać na dużej patelni. Wsypać cukier i nie mieszając, skarmelizować go na ciemnobrązowy kolor. Włożyć mięso i starannie obtoczyć w karmelu. Podsmażać ok. 10 minut, aż mięso pokryje się lśniącą, karmelową glazurą.

Wsypać ryż. Starannie zamieszać i smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać cebulę, paprykę, niklę z wywarem, marchewkę, czosnek, sos Worcestershire, sos sojowy i ketchup. Zamieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty.

Wlać mleczko kokosowe i taką samą ilość wody. Płyn powinien zakryć ryż. Wrzucić chili w całości. Doprawić solą i pieprzem. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Przykryć i dusić, aż ryż będzie miękki, a cały płyn odparuje (ok. 25-30 minut). W razie potrzeby dolać wody. Po ugotowaniu domieszać soloną rybę. Podawać na gorąco z sałatką z białej kapusty, pomidorami pokrojonymi na plasterki i sałatą.



© Gary Rhodes



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.