Lucinda Scala  Quinn

Pilaw z ryżu i makaronu


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Pilaw z ryżu i makaronu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki masła

½ żółtej cebuli

posiekanej

1 szklanka makaronu nitki

połamanego na dwucentymetrowe kawałki

2 szklanki długoziarnistego białego ryżu

3 szklanki bulionu z kury

1 łyżeczka grubej soli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać na średnim ogniu dużą patelnię. Wrzucić 2 łyżki masła. Gdy się roztopi, dodać cebulę. Smażyć 1-2 minuty, bez przerwy mieszając, aż cebula się zeszkli. Wrzucić makaron, zmniejszyć ogień i smażyć 5-8, bez przerwy mieszając, aż makaron nabierze złocistej barwy, a mieszanina będzie rozsiewać aromat orzechów. Wsypać ryż i wrzucić pozostałą łyżkę masła. Wlać bulion z kury i posolić. Zwiększyć płomień i doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować 20 minut, aż ryż i makaron wchłoną cały płyn. Wzruszyć widelcem i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Ciabatta razowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna
Jajka w „koszulce”
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Gruszki z czarną porzeczką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Biała kiełbasa zapiekana z Lazurem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.