Gosia  Molska

Pilaw z kurczakiem


Przepis z programu Po-smak Turcji (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia turecka

odsłon: 16413

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

100 g ryżu długoziarnistego

2 zielone papryki

2 duże słodkie papryki

1 ostra papryka

4 pomidory

1 duża cebula

0,5 l bulionu warzywnego z szafranem

kurczak podzielony na części

sól

pieprz

oliwa do smażenia

 

Przygotowanie:

Na patelni podsmażyć papryki pokrojone w sporą kostkę, dodać cebulę posiekaną i kurczaka. Smażyć przez chwilę, dodać ryż i łyżkę bulionu. Stopniowo dolewać bulion jak ryż będzie go wchłaniać. Dodać posiekane pomidory. Gotować wszystko na maleńkim ogniu przez ok. 15 minut.

powrót

skomentuj przepis

#wcalenietaka1

17.12.2011 20:54


Ankara

CYTUJ

Po pierwsze: Pilavu nie gotuje się w takich garnkach, najlepsze są teflonowe
Po drugie: Składniki, które Pani dodaje nie powinny znaleźć się w pilavir
Po trzecie: Wszystko to wielka improwizacja i wrzucanie wszystkiego do garnka bez zastanowienia
Po czwarte: Do pilavu nie dodaje się orzechów
Po piąte: Turcy komentuja to jednym slowm: iğrenç (obrzydliwe)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.