James  Martin

Pikle z ogórka


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

Pikle z ogórka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 ogórek

2 łyżki stołowe soli morskiej

55 ml oleju arachidowego

2 małe

suszone papryczki chilli

2,5 cm kawałek świeżego imbiru

obrany i pokrojony w zapałki

1 świeża

czerwona papryczka chilli

bez nasion i pokrojona w zapałki

5 grzybów shitake w plasterkach

75 ml mirinu (japońskiego octu w wina ryżowego)

1 łyżka stołowa miałkiego cukru

¼ łyżeczki ziaren pieprzu syczuańskiego

prażonych i zmielonych

 

 

Przygotowanie:


Łyżeczką usuń nasiona z połówek ogórka. Pokrój w zapałki, posyp solą i zostaw na godzinę. Opłucz i odciśnij nadmiar płynu. Rozgrzej olej w woku, smaż, cały czas mieszając suszone papryczki chilli, aż ściemnieją. Wyjmuj z tłuszczu, dorzuć imbir, świeżą papryczkę chilli i grzyby. Wlej ocet. Dosyp cukier i pieprz syczuański. Wymieszaj. Dorzuć ogórki. Wymieszaj. Przełóż do wysterylizowanych słoików. Pozostaw w marynacie na 2 dni. Podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Złoty dżem
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Papryka faszerowana fetą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kiszone cytryny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Ajvar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie
Konfitura z cebuli
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Marmolada z cebuli i imbiru
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.