Kylie Kwong

Pikantny kurczak po syczuańsku


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Pikantny kurczak po syczuańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600g filetów z udka kurczaka

pokrojonych w 1cm kostkę

2 łyżki skrobi kukurydzianej

2 łyżki wina ryżowego

2 łyżki oleju arachidowego

10 suszonych małych czerwonych chili

2 łyżki oleju arachidowego. dodatkowo

5cm kawałek imbiru

pocięty w zapałkę

1 łyżka brązowego cukru

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżka czarnego octu ryżowego

mała garść szczypiorku czosnkowego

pokrojonego na 5cm kawałki

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj w misce kurczaka, skrobię kukurydzianą i wino ryżowe. Przykryj i odstaw do lodówki na 1 godzinę. Wlej olej i wrzuć chili do zimnego woka i postaw go na małym ogniu. Smaż przez jakieś 1 ½ minut, aż chili zaczną trochę ciemnieć. Od razu wyjmij chili łyżką cedzakową i odłóż na ręcznik papierowy, żeby odciekły. Zostaw w woku nasączony smakiem chili olej i zwiększ ogień. Wrzuć do woka połowę kurczaka i smaż go przez 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową. Wlej dodatkowy olej, rozgrzej, wrzuć resztę kurczaka i również smaż przez 3 minuty. Dodaj wcześniej usmażonego kurczaka, imbir i odłożone chili i smaż przez 1 minutę. Dodaj cukier i smaż przez 30 sekund. Dodaj pozostałe składniki i smaż przez kolejne 30 sekund. Podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Curry z baraniny w mleku kokosowym
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Schab duszony w sosie miodowo-migdałowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wieprzowina w musztardzie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kanapka z wołowiną i cebulą
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.