Kylie Kwong

Pikantny kurczak po syczuańsku


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Pikantny kurczak po syczuańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

600g filetów z udka kurczaka

pokrojonych w 1cm kostkę

2 łyżki skrobi kukurydzianej

2 łyżki wina ryżowego

2 łyżki oleju arachidowego

10 suszonych małych czerwonych chili

2 łyżki oleju arachidowego. dodatkowo

5cm kawałek imbiru

pocięty w zapałkę

1 łyżka brązowego cukru

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżka czarnego octu ryżowego

mała garść szczypiorku czosnkowego

pokrojonego na 5cm kawałki

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj w misce kurczaka, skrobię kukurydzianą i wino ryżowe. Przykryj i odstaw do lodówki na 1 godzinę. Wlej olej i wrzuć chili do zimnego woka i postaw go na małym ogniu. Smaż przez jakieś 1 ½ minut, aż chili zaczną trochę ciemnieć. Od razu wyjmij chili łyżką cedzakową i odłóż na ręcznik papierowy, żeby odciekły. Zostaw w woku nasączony smakiem chili olej i zwiększ ogień. Wrzuć do woka połowę kurczaka i smaż go przez 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową. Wlej dodatkowy olej, rozgrzej, wrzuć resztę kurczaka i również smaż przez 3 minuty. Dodaj wcześniej usmażonego kurczaka, imbir i odłożone chili i smaż przez 1 minutę. Dodaj cukier i smaż przez 30 sekund. Dodaj pozostałe składniki i smaż przez kolejne 30 sekund. Podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak pieczony z ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Grillowane przepiórki z purée i sosem Porto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Cevapi z carpaccio z arbuza i serem feta
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Gruziński kebab, lawasz i ciepła sałatka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia gruzińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.