Pikantne żeberka wieprzowe

Przepis z programu Ideał 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pikantne żeberka wieprzowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

8 pięciocentymetrowych żeberek wieprzowych

2 łyżki czerwonego miso

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego

2 łyżki wina mirin

2 łyżki octu ryżowego

2 łyżki miodu

2 łyżki posiekanego czosnku

1 łyżka startego imbiru

75 g mąki kukurydzianej

1 litr oleju roślinnego do głębokiego smażenia

½ łyżeczki japońskiego chili w proszku



sałatka z ogórka:

1 ogórek, obrany i pokrojony w kostkę

1 czerwone chili, bez pestek, bardzo drobno posiekane

2 łyżki octu ryżowego

2 łyżki wina mirin

2 łyżki jasnego sosu sojowego



przybranie:

1 średnio ostre czerwone chili, pokrojone na krążki

dymka, pokrojona w długie paseczki i zwinięta w lodowatej wodzie



Przygotowanie:

Wymieszać miso, sosy sojowe, wino, ocet i miód. Żeberka włożyć do marynaty i zostawić przynajmniej na godzinę. Jeśli jest taka możliwość najlepiej na całą noc. Żeberka posypać czosnkiem i imbirem, obtoczyć w mące kukurydzianej. Olej rozgrzać w woku na średnim ogniu. Smażyć żeberka partiami, aż z zewnątrz będą ciemne i chrupiące, a mięso stanie się miękkie – około 5 minut na porcję. Wyjąć z oleju, odsączyć na papierowym ręczniku. Wymieszać wszystkie składniki sałatki. Żeberka podawać posypane japońskim chili w proszku, przybrane krążkami chili i zwiniętą dymką z sałatką z ogórka.



powrót

Podobne przepisy

Wołowina z woka z liśćmi la lot
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Schab jagnięcy w cieście chlebowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Burrito
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.