Pikantne wieprzowe żeberka teksańskie

Przepis z programu W interesie mięsożercy (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Pikantne wieprzowe żeberka teksańskie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 płat żeberek wieprzowych

1 łyżka kminu rzymskiego

1 łyżka kolendry

1 filiżanka brązowego cukru

2 łyżki wędzonej papryki

1 łyżka suszonych papryczek chili

1 papryczka chili Scotch bonnet

1 filiżanka piwa

2 filiżanki białego wina

2 łyżki sosu Tabasco

miód

4 goździki

tymianek

1 ząbek czosnku

1 cebula

imbir

sól i pieprz

5 liści laurowych

sos Worcestershire

 

 

Przygotowanie:


Usuwamy błonę i część tłuszczu z żeberek. Na wierzchu robimy skośne nacięcia w odstępie jednego centymetra. Mięso wkładamy do brytfanny. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanie marynaty zaczynamy od utarcia w moździerzu uprażonych ziaren kolendry i kminu rzymskiego. Wsypujemy je do miski, dodajemy brązowy cukier, wędzoną paprykę, suszone papryczki chili, kilka goździków, posiekaną cebulę, czosnek, imbir, liście laurowe, posiekany tymianek i papryczki chili Scotch bonnet razem z nasionami. Wlewamy sos Worcestershire, piwo i białe, słodkie wino. Mieszamy.
Marynatę wykładamy na płat żeberek i wcieramy we wszystkie zakamarki. Dodajemy miód, który również rozprowadzamy na całej powierzchni mięsa. Zakrywamy żeberka folią aluminiową i marynujemy przez 12 do 24 godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C, wstawiamy żeberka i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie odwracamy mięso i ponownie wstawiamy do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 200°C. Pieczemy, aż żeberka przyrumienią się z wierzchu. Podajemy z sosem chili.

powrót

Podobne przepisy

Fajitas z el popo
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Schab pieczony ze śliwkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczeń rzymska
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Rillettes
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rolada z perliczki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.