Pikantne wieprzowe żeberka teksańskie

Przepis z programu W interesie mięsożercy (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Pikantne wieprzowe żeberka teksańskie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 płat żeberek wieprzowych

1 łyżka kminu rzymskiego

1 łyżka kolendry

1 filiżanka brązowego cukru

2 łyżki wędzonej papryki

1 łyżka suszonych papryczek chili

1 papryczka chili Scotch bonnet

1 filiżanka piwa

2 filiżanki białego wina

2 łyżki sosu Tabasco

miód

4 goździki

tymianek

1 ząbek czosnku

1 cebula

imbir

sól i pieprz

5 liści laurowych

sos Worcestershire

 

 

Przygotowanie:


Usuwamy błonę i część tłuszczu z żeberek. Na wierzchu robimy skośne nacięcia w odstępie jednego centymetra. Mięso wkładamy do brytfanny. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanie marynaty zaczynamy od utarcia w moździerzu uprażonych ziaren kolendry i kminu rzymskiego. Wsypujemy je do miski, dodajemy brązowy cukier, wędzoną paprykę, suszone papryczki chili, kilka goździków, posiekaną cebulę, czosnek, imbir, liście laurowe, posiekany tymianek i papryczki chili Scotch bonnet razem z nasionami. Wlewamy sos Worcestershire, piwo i białe, słodkie wino. Mieszamy.
Marynatę wykładamy na płat żeberek i wcieramy we wszystkie zakamarki. Dodajemy miód, który również rozprowadzamy na całej powierzchni mięsa. Zakrywamy żeberka folią aluminiową i marynujemy przez 12 do 24 godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C, wstawiamy żeberka i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie odwracamy mięso i ponownie wstawiamy do piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 200°C. Pieczemy, aż żeberka przyrumienią się z wierzchu. Podajemy z sosem chili.

powrót

Podobne przepisy

Filadelfijska kanapka ze stekiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
(odc.017) gulasz z kurczaka z pieczarkami
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Indyk w ziołach
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grillowane medaliony wołowe z kuskusem i ratatouille jarzynowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
Kurczak Marengo
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.