Pikantne tosty francuskie

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pikantne tosty francuskie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

60 ml mleka

2 grube kromki czerstwej bagietki

jajko

sól i pieprz

czubata łyżeczka ziół prowansalskich

2 łyżeczki masła



Przygotowanie:

Namoczyć bagietkę w mleku, po maks. 5 minut na stronę (w przypadku b. czerstwej). Rozbełtać jajko z solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi w płytkim naczyniu. Roztopić masło na patelni – ma się spienić, lecz nie zmienić koloru. Wyjąć pieczywo z mleka i obtoczyć w rozbełtanym jajku. Podsmażyć z obu stron, aż będzie złociste.





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki





powrót

Podobne przepisy

Tournedos a la Rossini
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tartinki z foie gras
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jabłka z serem kozim, orzeszkami piniowymi i miodem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chrupiące grzanki z pomidorami i wędzoną makrelą
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jajka zapiekane w bekonie
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.