Delia  Smith

Pikantne szaszłyki z jagnięciny i orzechów nerkowca


Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Pikantne szaszłyki z jagnięciny i orzechów nerkowca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

35 dag jagnięcego karczku (20% tłuszczu)

10 dag solonych

prażonych orzechów nerkowca

łyżeczka nasion kolendry

łyżeczka nasion kminu rzymskiego

mała cebula

pokrojona w ćwiartki

ząbek czosnku

3 łyżki posiekanej kolendry

zielone chilli

oczyszczone z pestek

sok z połowy limonki

 

Nasiona kolendry i kminu prażymy przez minutę

a następnie tłuczemy w moździerzu na proszek.

 

 

Przygotowanie:


Mięso, przyprawy, orzechy, liście kolendry, cebulę, czosnek i chilli wrzucamy do malaksera, wlewamy sok z limonki, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko razem miksujemy. Następnie z mięsnej masy formujemy na gładkiej powierzchni długie i cienkie „kiełbaski”. Nabijamy po dwie na szpadkę. Kładziemy na talerzu, przykrywamy folią i przechowujemy w lodówce do chwili położenia na ruszcie.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.