Annabel  Langbein

Pikantne placuszki z owocami morza


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Placki i placuszki

Pikantne placuszki z owocami morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

¾ szklanki mąki ze środkiem spulchniającym

½ szklanki mąki ryżowej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki kurkumy

¾ szklanki śmietanki kokosowej

1 białko

2 łyżki słodkiego tajskiego sosu chili

4 łyżeczki drobno startego imbiru

1 łyżeczka soli

mielony, czarny pieprz, do smaku

300 gramów surowego, pokrojonego mięsa krewetek

2 szklanki startych słodkich ziemniaków

1 dymka, zielona część, drobno posiekana

2 łyżeczki posiekanych listków kolendry

neutralny smakowo olej do smażenia

 

Do podania:

guacamole

płatki chili, do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mąki, proszek do pieczenia, kurkumę, śmietankę kokosową, białko, sos chili, imbir i przyprawy połączyć w misce, aż powstanie gładkie ciasto. Dodać pozostałe składniki, poza olejem, wymieszać. Schłodzić do momentu smażenia.

Rozgrzać piekarnik do 160°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać olej na ciężkiej, dużej patelni, nakładać po łyżce masy i smażyć partiami na średnim ogniu. Placuszki mają być zrumienione, ale niedopieczone – około 3 minuty z każdej strony. Przekładać na przygotowaną blachę. Na tym etapie można je zostawić, wstawić do lodówki i wyjąć na chwilę przed pieczeniem, żeby wróciły do temperatury pokojowej. Placuszki dopiekamy przez 10 minut. Podajemy ozdobione guacamole i posypane płatkami chili.

Wskazówki:
Można je również podawać z tajskim sosem chili.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki w soli i pieprzu
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Ostrygi Ivana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki z koprem włoskim i absyntem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kalmary grillowane podane z sałatką z mango
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

skomentuj przepis

maksiu432

postów: 3

20.03.2017 09:32

CYTUJ

Dzięki serdeczne za przepis i pomysł na przekąskę :)
Akcesoria kuchenne Poznań

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.