Jacques Pépin

Pikantne miniserniczki na liściach rukoli


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Pikantne miniserniczki na liściach rukoli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Serniczki

2 łyżeczki miękkiego masła

1 kromka chleba zmiksowana w malakserze tak, aby uzyskać ½ szklanki okruchów

1 szklanka twarożku homogenizowanego

2 duże jajka

¼ szklanki kwaśnej śmietany

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej natki

¼ szklanki pokruszonego sera pleśniowego, na przykład rokpola



Sałata

3 szklanki podartych liści sałaty masłowej lub rukoli

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

1 łyżeczka czerwonego octu winnego

szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu





Przygotowanie miniserniczków

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Obficie posmarować masłem cztery kokilki do sufletów o pojemności ¾ szklanki. Równomiernie i dokładnie obsypać okruchami chleba dno i ścianki foremek.

Do miski przełożyć twarożek. Dodać jajka, kwaśną śmietanę, sól, pieprz i 1 łyżkę natki. Starannie wymieszać. Nałożyć równe porcje do kokilek. Posypać pokruszonym serem pleśniowym. Posypać pozostałą 1 łyżką natki. Ustawić kokilki na blasze i zapiekać przez około 20 minut. Miniserniczki powinny pozostać nieco wilgotne i miękkie w środku. Przed wyjęciem z foremek odstawić na 10 minut do przestygnięcia.



Przygotowanie sałaty

Podrzucić liście sałaty z oliwą, octem, solą i pieprzem. Rozłożyć między cztery talerze. Wyjąć przestygnięte miniserniczki z foremek, odwracając je na rękę. Ułożyć na liściach sałaty zrumienioną skórką do góry. Natychmiast podawać.



© Jacques Pepin



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.