Pikantne klopsiki z makaronem

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski

Pikantne klopsiki z makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g mielonej wieprzowiny

50 g pokrojonej pancetty (lub boczku)

1 mała starta cebula

szczypta płatków chili

3 łyżki świeżej bułki tartej

2 łyżki posiekanej natki

1 łyżka oliwy

2 puszki pomidorów po 400 g

2 ząbki czosnku

zmiażdżone

 

 

Przygotowanie:


W dużej misce wymieszaj wieprzowinę z pancettą. Dodaj cebulę, płatki chili, bułkę tartą, natkę, szczyptę soli i świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszaj za pomocą dłoni i – jeśli masz czas – włóż do lodówki na 20 minut (dzięki temu masa stanie się bardziej zwarta). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Za pomocą zwilżonych dłoni uformuj małe klopsiki. Ułóż je na wyłożonej papierem blasze. Skrop oliwą i piecz 15-20 minut, aż się zrumienią. Tymczasem na patelni podgrzej pomidory z puszki, dodaj czosnek i gotuj 20 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. W garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Makaron podaj z klopsikami, sosem pomidorowym i parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Kluseczki marchewkowe z sosem kurkowym - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tagliatelle z cebulkami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Farfalle z sosem sardelowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tajskie krewetki w czerwonym curry, z makaronem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.