Pikantne klopsiki z makaronem

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski

Pikantne klopsiki z makaronem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g mielonej wieprzowiny

50 g pokrojonej pancetty (lub boczku)

1 mała starta cebula

szczypta płatków chili

3 łyżki świeżej bułki tartej

2 łyżki posiekanej natki

1 łyżka oliwy

2 puszki pomidorów po 400 g

2 ząbki czosnku

zmiażdżone

 

 

Przygotowanie:


W dużej misce wymieszaj wieprzowinę z pancettą. Dodaj cebulę, płatki chili, bułkę tartą, natkę, szczyptę soli i świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszaj za pomocą dłoni i – jeśli masz czas – włóż do lodówki na 20 minut (dzięki temu masa stanie się bardziej zwarta). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Za pomocą zwilżonych dłoni uformuj małe klopsiki. Ułóż je na wyłożonej papierem blasze. Skrop oliwą i piecz 15-20 minut, aż się zrumienią. Tymczasem na patelni podgrzej pomidory z puszki, dodaj czosnek i gotuj 20 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolej odrobinę wody. W garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Makaron podaj z klopsikami, sosem pomidorowym i parmezanem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.