Pikantne jarskie burgery

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pikantne jarskie burgery
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa z oliwek

ząbki czosnku

cebula

czerwone chili

cukina

50g orzechów

250g soczewicy z puszki

250g białej fasoli z puszki

pasta curry

garść natki pietruszki

jajko

mąka

tarta bułka

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy, wrzucamy: parę zmiażdżonych ząbków czosnku, jedno posiekane czerwone chilli, dużo drobniutko pokrojonej cebuli, obraną i startą cukinię, 50 gramów posiekanych orzechów, po ćwierćkilowej puszce osączonej i rozgniecionej widelcem zielonej soczewicy i białej fasoli. Doprawiamy mieszankę kilkoma łyżeczkami pasty curry. Może być łagodna lub ostra – zależy od gustu. Dodajemy łyżkę czerwonego pesto, garść posiekanej zielonej pietruszki, a także 75 gramów okruchów pieczywa. Wszystko razem starannie mieszamy i odstawiamy. Gdy masa trochę przestygnie - dodajemy rozbełtane jajko i mieszamy. Oprószamy ręce mąką, formujemy placuszki, panierujemy w jajku i tartej bułce. Pieczemy na grillu.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.