Pikantne jarskie burgery

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pikantne jarskie burgery
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa z oliwek

ząbki czosnku

cebula

czerwone chili

cukina

50g orzechów

250g soczewicy z puszki

250g białej fasoli z puszki

pasta curry

garść natki pietruszki

jajko

mąka

tarta bułka

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy, wrzucamy: parę zmiażdżonych ząbków czosnku, jedno posiekane czerwone chilli, dużo drobniutko pokrojonej cebuli, obraną i startą cukinię, 50 gramów posiekanych orzechów, po ćwierćkilowej puszce osączonej i rozgniecionej widelcem zielonej soczewicy i białej fasoli. Doprawiamy mieszankę kilkoma łyżeczkami pasty curry. Może być łagodna lub ostra – zależy od gustu. Dodajemy łyżkę czerwonego pesto, garść posiekanej zielonej pietruszki, a także 75 gramów okruchów pieczywa. Wszystko razem starannie mieszamy i odstawiamy. Gdy masa trochę przestygnie - dodajemy rozbełtane jajko i mieszamy. Oprószamy ręce mąką, formujemy placuszki, panierujemy w jajku i tartej bułce. Pieczemy na grillu.

powrót

Podobne przepisy

Bakłażany duszone w pomidorach
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Kołacz z bundzem i grillowanymi warzywami
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Cream tea z mąki orkiszowej
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Zupa dhal
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia koszerna
Tian z warzyw prowansalskich
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rozgrzewająca kasza gryczana
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.