Anjum  Anand

Pikantne bakłażany z goa


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Pikantne bakłażany z goa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 łyżek mąki z ciecierzycy

3 łyżeczki mąki ryżowej

2 łyżeczki nasion kminu

utarte w moździerzu

2 łyżeczki nasion kolendry

utarte w moździerzu

1 łyżeczka amchoor (sproszkowane suszone mango)

1 łyżeczki sproszkowanego chilli

sól do smaku

180 ml zimnej wody

2 średnie bakłażany

umyte i pokrojone w plastry

olej roślinny do smażenia

15 świeżych liści curry do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Przesiać do miski obie mąki, dodać przyprawy i sól do smaku. Powoli wlewać wodę, cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Na patelni rozgrzać olej. Zanurzać plastry bakłażanów w cieście, kłaść na patelni i smażyć partiami, po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i złociste. Wyjmować łyżką cedzakową, osączać na papierowym ręczniku i trzymać w cieple. Rozgrzać łyżkę oleju na drugiej patelni. Dodać liście curry i smażyć 1-2 minuty, aż będą chrupiące. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku i posypać solą. Przed podaniem przybrać bakłażany usmażonymi liśćmi curry.

powrót

Podobne przepisy

Endywie z pomarańczami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśniki z samej gryki
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.