Janella  Purcell

Pikantna zupa z dynią i krewetkami


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy

Pikantna zupa z dynią i krewetkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

puszka mleczka kokosowego

łyżka pasty curry

4 filiżanki obranej

pokrojonej dyni

litr bulionu rybnego albo warzywnego

łyżka cukru palmowego

łyżka sosu rybnego

16 obranych

oczyszczonych krewetek królewskich (z ogonami)

mała garść liści tajskiej bazylii

2 posiekane liście limetki kaffir

6 suszonych chili

łyżeczka prażonych nasion kolendry

½ łyżeczki kminu

łyżka posiekanych korzeni i łodyg kolendry

łyżeczka białego pieprzu

mała pokrojona czerwona cebula

posiekana biała część trawy cytrynowej

2 łyżeczki posiekanego galangalu

6 rozdrobnionych ząbków czosnku

2 łyżeczki skórki z limetki

garść roszponki

łyżeczka soli morskiej

łyżeczka pasty krewetkowej

 

 

Przygotowanie:


Wlać do garnka ¼ puszki mleczka kokosowego. Dodać pastę curry. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodać dynię i bulion. Gotować do miękkości, około 20 minut. Ostudzić i zmiksować.
Dodać cukier palmowy i sos rybny. Tuż przed podaniem dołożyć krewetki i bazylię. Wlać resztę mleczka. Gotować, aż krewetki zmienią kolor. Przybrać liśćmi limetki.

powrót

Podobne przepisy

Zupa śliwkowa z piernikiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Bulion z wodorostami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.