Tomasz Jakubiak

Pikantna zupa na jagnięcinie z nowalijkami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z jagnięciny i baraniny

Pikantna zupa na jagnięcinie z nowalijkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300-400 g jagnięciny

3 młode marchewki

por

2 młode pietruszki

2 łodygi selera naciowego

6 młodych ziemniaków

3 ząbki czosnku

liść laurowy

łyżeczka ziaren kolendry

łyżeczka kardamonu

2 goździki

chlust oliwy

woda

Smażony kalafior:

różyczki kalafiora

mąka pszenna

woda

łyżeczka kurkumy

pół łyżeczki mielonego kminu

pół łyżeczki mielonego imbiru

olej do smażenia

Maślane jajko sadzone:

2 jajka

olej

masło

sól

pieprz

szczypiorek

 

Przygotowanie:

Warzywa pokrój na małe kawałki, ziemniaki na plasterki.
Do rozgrzanego garnka włóż mięso i kawałki warzyw. Dolej oliwę. Dodaj przyprawy i wodę.
Zupę gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
W misce połącz mąkę, wodę i przyprawy. Ciasto musi być gęste. Obtocz w nim różyczki kalafiora i smaż je na głębokim oleju.
Świetnym uzupełnieniem do dania będzie maślane sadzone jajko.
Na patelnię wlej dużą ilość oleju i dodaj kawałek masła. Wbij jajka i cały czas z wierzchu polewaj je olejem. Jajka dopraw solą, pieprzem i świeżym posiekanym szczypiorkiem.
Zupę podawaj ze smażonymi różyczkami kalafiora i sadzonym jajem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Krem z pora z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Rumpuć
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa grochowa na wędzonych żeberkach
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa cytrynowa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Gulasz z owoców morza z anyżem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.