Pikantna wieprzowina z sałatką z batatów

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pikantna wieprzowina z sałatką z batatów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



4 kotlety schabowe (à 150 g)



mieszanka przypraw:

1 łyżka ziela angielskiego

1 łyżka czarnego pieprzu

½ łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka świeżo startej gałki

¼ pęczka tymianku

5 małych dymek

5 ząbków czosnku

1 świeże łagodne czerwone chilli

1 łyżka brązowego cukru

sok z 1 limonki

2 łyżki sosu sojowego

sól



sałatka z batatów:

4 bataty

4 gałązki tymianku

sól i świeżo zmielony pieprz

¼ czerwonej cebuli

1 duży pomidor

sok z 1 limonki

1 mały pęczek naci kolendry

1 mały pęczek naci pietruszki

świeżo starta gałka muszkatołowa



Przygotowanie:



1. Ziele i pieprz grubo utłuc w moździerzu. Oberwać listki tymianku z gałązek. Dymki posiekać. Chilli przekroić, usunąć pestki i posiekać.

2. Ziele, pieprz, cynamon, gałkę, tymianek, dymkę i czosnek zmiksować w malakserze lub utrzeć w moździerzu, dodać chilli, cukier, sok z limonki, sos sojowy i sól, wymieszać wszystko razem na pastę.

3. Mięso położyć na półmisku, natrzeć mieszanką przypraw i odstawić do zamarynowania na przynajmniej 20 minut.

4. Bataty przekroić wzdłuż na pół, włożyć między połówki po gałązce tymianku, posypać gałką i solą, skropić oliwą, złożyć połówki ze sobą i każdy batat zawinąć w folię aluminiową. Piec 30 minut zagrzebane w węglach grilla lub 40 minut w piekarniku 220°C.

5. Przygotować sałatkę: rozwinąć bataty z folii i usunąć tymianek, bataty pokroić w kostkę i włożyć do miski, posolić, cebulę i pomidor posiekać, dodać do batatów i przemieszać. Nać kolendry i pietruszki posiekać, posypać sałatkę, polać sokiem z limonki, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową.

6. Piec kotlety na grillu lub na rozgrzanej patelni grillowej po 4 minuty z obu stron. Odłożyć na 2 minuty, potem pokroić na kawałki.

7. Rozłożyć na talerzach porcje sałatki, na nich położyć mięso i podawać.





powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.