Si King

Pikantna salsa


Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Pikantna salsa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1-2 rozgniecione lub drobniutko posiekane ząbki czosnku

dymka

kilka papryczek jalapeno (lub innych ostrych papryczek)

1-2 dojrzałe pomidory

sparzone i obrane

sok z cytryny lub limonki

 

 

Przygotowanie:


Pomidory przekroić i usunąć pestki, drobno pokroić. Dymkę i papryczki drobno posiekać (uwaga: najostrzejsze w papryczkach są pestki, najlepiej je więc usunąć, chyba, że komuś zależy na zaskakująco ognistej salsie—pestki pełen bukiet rozwijają po jakimś czasie, salsa spróbowana zaraz po wymieszaniu smakuje dość niewinnie). W misce wymieszać pomidory, rozgnieciony czosnek, papryczkę i dymkę, doprawić wedle uznania tabasco (raczej mniej niż więcej, ostateczną decyzję w tej sprawie lepiej podjąć, kiedy salsa się przegryzie), dodać sól i pieprz (oczywiście, świeżo zmielony) do smaku, skropić sokiem z cytryny (skropić, nie polać). Wymieszać i odstawić na godzinę. Po tym czasie spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Guacamole
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Hummus ze świeżym tymiankiem
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Dip tuńczykowo - miętowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sos majonezowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pasta z tuńczyka
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.