Bill Granger

Pikantna sałatka z kalmarów


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Pikantna sałatka z kalmarów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg oczyszczonych kalmarów

ponacinanych od środka na krzyż i pokrojonych w paski

2 i 1/2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

1 długi strączek papryczki chili z usuniętymi pestkami

drobno posiekany

1 łyżka soku z cytryny

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1 i 1/2 ogórka

obranego

przekrojonego na pół

z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojonego w półplasterki

200 g małych żółtych pomidorków „gruszkowych“ lub czerwonych pomidorków koktajlowych

2 łodyżki selera naciowego

cienko posiekane po skosie

mała garść listków selera naciowego

duża garść listków bazylii

1 łyżka solonych pączków kaparów

opłukanych i odsączonych

 

 

Przygotowanie:


Paski kalmarów włożyć do ceramicznej miski i zalać 1 i 1/2 łyżki oliwy, dodać posiekane drobno chili i rozgnieciony czosnek. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Mocno rozgrzać patelnię z grubym dnem. Wrzucić paski kalmarów (nie trzeba wlewać dodatkowego tłuszczu - wystarczy oliwa z marynaty). Smażyć 1-2 minuty z każdej strony (należy uważać, aby nie smażyć kalmarów za długo, gdyż stwardnieją).
Sporządzić dressing - wymieszać pozostałą oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Do dużej miski włożyć ogórki, pomidorki, łodyżki i liście selera oraz listki bazylii. Dodać usmażone kalmary i wymieszać, potrząsając miską. Wyłożyć sałatkę na duży półmisek, posypać kaparami i polać dressingiem.

powrót

Podobne przepisy

Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krab z woka z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Muszle w winie
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Sardynia (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażony makaron z krewetkami tygrysimi
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.