Bill Granger

Pikantna sałatka z kalmarów


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Pikantna sałatka z kalmarów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg oczyszczonych kalmarów

ponacinanych od środka na krzyż i pokrojonych w paski

2 i 1/2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

1 długi strączek papryczki chili z usuniętymi pestkami

drobno posiekany

1 łyżka soku z cytryny

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1 i 1/2 ogórka

obranego

przekrojonego na pół

z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojonego w półplasterki

200 g małych żółtych pomidorków „gruszkowych“ lub czerwonych pomidorków koktajlowych

2 łodyżki selera naciowego

cienko posiekane po skosie

mała garść listków selera naciowego

duża garść listków bazylii

1 łyżka solonych pączków kaparów

opłukanych i odsączonych

 

 

Przygotowanie:


Paski kalmarów włożyć do ceramicznej miski i zalać 1 i 1/2 łyżki oliwy, dodać posiekane drobno chili i rozgnieciony czosnek. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Mocno rozgrzać patelnię z grubym dnem. Wrzucić paski kalmarów (nie trzeba wlewać dodatkowego tłuszczu - wystarczy oliwa z marynaty). Smażyć 1-2 minuty z każdej strony (należy uważać, aby nie smażyć kalmarów za długo, gdyż stwardnieją).
Sporządzić dressing - wymieszać pozostałą oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Do dużej miski włożyć ogórki, pomidorki, łodyżki i liście selera oraz listki bazylii. Dodać usmażone kalmary i wymieszać, potrząsając miską. Wyłożyć sałatkę na duży półmisek, posypać kaparami i polać dressingiem.

powrót

Podobne przepisy

Smażone przegrzebki zawijane w szynkę parmeńską
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki z chili i limonką - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Kalmary faszerowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Małże w białym winie
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.