Jacques Reymond

Pijany bażant


Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pijany bażant
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

para bażantów z oczyszczonymi wątróbkami

żołądkami i sercami

4 plastry boczku

200 g masła

1 cebula

przekrojona na ćwiartki

sól i pieprz

oliwa do smażenia

1 cebula

pokrojona w kostkę

4 szalotki

obrane i pokrojone w kostkę

1 cała główka czosnku

przekrojona na pół w poprzek

2 marchewki

obrane i pokrojone w duża kostkę

1 korzeń pasternaku

obrany i pokrojony w dużą kostkę

375 ml czerwonego wytrawnego wina

375 ml bulionu drobiowego

4 gałązki tymianku

4 gałązki rozmarynu

4-6 świeżych liści szałwii

natka pietruszki o płaskich liściach do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Zawiń skórę z szyi bażanta pod spód tak, żeby nie wypływały z niego soki w czasie pieczenia. Wyjmij podroby, odetnij zielonkawą trzustkę i wyrzuć. Ułóż ptaki częścią piersiową do góry i okryj plastrami boczku. Do środka włóż po dwa kawałki cebuli i dopraw solą i pieprzem. Podpiecz bażanty przez 15-20 min. W tym czasie włóż podroby do dużej żaroodpornej brytfanki i obsmaż je delikatnie na oliwie, na średnim ogniu, mieszając. Następnie dodaj do brytfanki cebulę szalotki, czosnek, marchew i pasternak. Następnie wyjmij ptaki z piekarnika, pokrój na kawałki plasterki boczku, którymi są obłożone i dodaj je do smażących się warzyw i podrobów. Wlej do brytfanki mięsne soki, które wypłynęły w czasie pieczenia bażantów. Podziel bażanty nożem na ćwiartki i włóż do brytfanki. Dodaj pozostałe składniki (czerwone wino, bulion i zioła – bez natki, która na koniec posłuży za przybranie). Wstaw przykrytą brytfankę do piekarnika nastawionego na 140-150ºC na 90 min. Podawaj z leśnymi grzybami, puree ziemniaczanym i sałatą.

powrót

Podobne przepisy

Risotto ze strączkowych kiełków z grasicą
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kacze piersi
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gulasz wołowy z nutą kakao i warzywami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.