Pietruszka teriyaki z brokułem i ryżem

Pietruszka teriyaki z brokułem i ryżem
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 2.70

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

Domowy sos teriyaki:
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • ½ szklanki mirinu
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacząć od wypłukania i nastawienia ryżu.
Następnie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Pietruszkę pokroić wzdłuż na grube plastry (2 cm), naciąć w delikatną kratkę. Pietruszkę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować olejem z obydwu stron, ułożyć kratką do dołu i piec 15 – 18 minut.

W tym czasie przygotować domowy sos teriyaki. Połączyć wszystkie składniki w rondelku, gotować na bardzo małym ogniu 10 – 20 minut do czasu, aż zgęstnieje lekko. W tym czasie pokroić brokuł i położyć w koszyczku nad ryżem.

Kiedy sos będzie gotowy, a pietruszka miękka, wysunąć pietruszki na chwilę, posmarować teriyaki i wsunąć z powrotem do pieca na 2 – 3 minuty.
Podawac z ryżem, brokułem i szczypiorem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA