Piersi kaczki z buraczkami - Joanna Wąsowicz

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 6530

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

piersi kaczki

ząbek czosnku

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka sosu ostrygowego

sok z połowy limonki

5 łyżek cukru trzcinowego lub palmowego

2 łyżki oleju arachidowego

4 małe buraczki

łyżeczka kolendry

łyżeczka kminu

pół suszonego chilii

sól

pieprz

natka kolendry

Przygotowanie:

Kacze piersi marynuje w sosie sojowym, ostrygowym, cukrze trzcinowym, sokiem z limonki, soli i oleju arachidowym. Odstawiam na kilka godzin do zamarynowania. Buraczki myję, zawijam w folię aluminiową i wstawiam do piekarnika na tak długo aż staną się miękkie i słodkie. Prażę na suchej patelni kolendrę, kumin i suszone chili – wszystko rozcieram w moździerzu. Gotowe buraczki obieram ze skórki i kroję na plasterki, układam na blasze, posypuję mieszanką przypraw i delikatnie skrapiam olejem. Wstawiam do piekarnika i podpiekam jeszcze kilka minut. Kacze piersi wyciągam z marynaty, obsmażam na patelni około 5 min z każdej strony. Odkładam na bok, aby odpoczęły. Resztę marynaty wlewam na patelnię i redukuję ją przyrządzając w ten sposób sos. Wyciagam buraczki, układam na talerzu, kroję kaczkę w plastry układam na buraczkach posypuję wszystko natką kolendry.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.