Marieta  Marecka

Piersi kacze w pomarańczach


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 7513

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 piersi kaczki

sok z 2 pomarańczy

1 pomarańcza + kilka plastrów

1 łyżeczka suszonej chili

50 ml likieru pomarańczowego

świeży tymianek

2-3 łyżki zmrożonego masła

1 łyżka miodu

sól

pieprz

do podania: mix sałat, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, zioła

Przygotowanie:

Piersi kacze nacinamy od strony skóry w kilku miejscach, nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z 1 pomarańczy.
Patelnię rozgrzewamy i kładziemy piersi skórą do dołu. Smażymy ok. 5-7 minut z jednej strony, a później z drugiej.
W tym czasie filetujemy jedną pomarańczę, a skórkę pozbywamy albedo. Fileciki odkładamy na moment, a skórkę kroimy w cieniutkie paseczki.
Zlewamy część tłuszczu spod kaczki, jeśli je go za dużo, dorzucamy skórkę z pomarańczy, wlewamy likier i smażymy dalej. Możemy całość podpalić i poczekać, aż płomień zgaśnie, wyparuje cały alkohol.
Ściągamy kaczkę z patelni, układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy sokiem z pomarańczy, układamy na wierzch gałązki tymianku, plastry pomarańczy i wkładamy ją do nagrzanego do 150 st. pieca na ok. 10 minut.
Na patelnię wrzucamy fileciki z pomarańczy, dolewamy miód, gałązki tymianku i chili i zalewamy sokiem z pomarańczy. Jak płyn trochę, odparuje wrzucamy kawałek zmrożonego masła i dokładnie mieszamy, po całkowitym jego roztopieniu dodajemy kolejny i jeśli jest taka potrzeba, po rozpuszczeniu następny.
Kaczkę wyciągamy z pieca, dokładamy na patelnię, aby chwilę się podgrzewała. Krótko razem smażymy. Piersi kaczki podajemy z miksem sałat z balsamicznym dressingiem.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina po prowansalsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotleciki jagnięce pieczone
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rostbef w sosie serowo-pieprzowym i pieczone ziemniaki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.