Piersi kacze w pomarańczach

Piersi kacze w pomarańczach
Oceń przepis:
164 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piersi kacze nacinamy od strony skóry w kilku miejscach, nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z 1 pomarańczy.
Patelnię rozgrzewamy i kładziemy piersi skórą do dołu. Smażymy ok. 5-7 minut z jednej strony, a później z drugiej.
W tym czasie filetujemy jedną pomarańczę, a skórkę pozbywamy albedo. Fileciki odkładamy na moment, a skórkę kroimy w cieniutkie paseczki.
Zlewamy część tłuszczu spod kaczki, jeśli je go za dużo, dorzucamy skórkę z pomarańczy, wlewamy likier i smażymy dalej. Możemy całość podpalić i poczekać, aż płomień zgaśnie, wyparuje cały alkohol.
Ściągamy kaczkę z patelni, układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy sokiem z pomarańczy, układamy na wierzch gałązki tymianku, plastry pomarańczy i wkładamy ją do nagrzanego do 150 st. pieca na ok. 10 minut.
Na patelnię wrzucamy fileciki z pomarańczy, dolewamy miód, gałązki tymianku i chili i zalewamy sokiem z pomarańczy. Jak płyn trochę, odparuje wrzucamy kawałek zmrożonego masła i dokładnie mieszamy, po całkowitym jego roztopieniu dodajemy kolejny i jeśli jest taka potrzeba, po rozpuszczeniu następny.
Kaczkę wyciągamy z pieca, dokładamy na patelnię, aby chwilę się podgrzewała. Krótko razem smażymy. Piersi kaczki podajemy z miksem sałat z balsamicznym dressingiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA