Tomasz Jakubiak

Piersi gęsi macerowane w winie i pieczone w liściach winogron


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z gęsiny

odsłon: 500

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 gęsie piersi

2 szklanki białego wina

garść świeżego lubczyku, mięty, oregano

marynowane liście winogron

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Piersi gęsi oczyść, opłucz i wysusz. Przełóż do naczynia.
Natrzyj posiekanymi świeżymi ziołami. Dopraw solą, pieprzem i zalać winem. Mięso odstaw na noc do lodówki.
Zamarynowane gęsie piersi obsmaż na mocno rozgrzanej patelni i pozawijaj je w kilka kiszonych liści winogron.
Mięso przełóż do brytfanki wyłożonej liśćmi winogron i piecz, aż mięso będzie miękkie. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.