Tomasz Jakubiak

Pierś z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i smażoną sałatą rzymską


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 9943

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 piersi z kurczaka supreme

sól

pieprz

4 suszone pomidory

3 ząbki czosnku

łyżka kaparów

oliwa

kilka listków szałwii

1/2 szklanki białego wina

łyżeczka octu winnego

4 pomidorki cherry na gałązce

łyżka masła

młode pieczone ziemniaki:

10 szt. młodych podgotowanych ziemniaków

łyżeczka suszonego czosnku

1/2 łyżeczki suszonego imbiru

łyżeczka kminu w proszku

łyżeczka ostrej papryki

oliwa

smażona sałata rzymska:

sałata rzymska

2 fileciki anchois

łyżka masła

łyżeczka suszonego czosnku

2 łyżki jogurtu

 

Przygotowanie:

Mięso posól i popieprz. Suszone pomidory i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni.
Dodaj kapary. Pierś przesmaż na patelni skórą do dołu. Dolej wino i ocet. Na koniec dodaj pomidorki cherry, listki szałwii i masło. Pierś z kurczaka piecz w piekarniku przez 15 minut w 200 stopniach.
Do brytfanki wrzuć ziemniaki. Dopraw je solą, pieprzem i suszonymi przyprawami. Dolej oliwę i wymieszaj dokładnie. Ziemniaki piecz w piekarniku w 200 stopniach przez 15 minut.
Doskonałym dodatkiem do dania będzie pieczona sałata rzymska. Pokrój ją na mniejsze kawałki. Na maśle podsmaż fileciki anchois. Dodaj czosnek. Następnie podsmaż sałatę. Na koniec dodaj jogurt. Wszystkie składniki wymieszaj. Gotowe!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.