Gosia  Molska

Pierś z kaczki w sosie śliwkowym


Przepis z programu Po-smak świata: Węgry (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska

Pierś z kaczki w sosie śliwkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pierś kaczki

kilka śliwek

szczypta cukru

czerwone wino

szklanka wywaru z kaczki

 

 

Przygotowanie:


Pierś kaczki smażymy bez dodatku tłuszczu na grillowej patelni. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki. W rondelku rozpuszczamy cukier i karmelizujemy śliwki. Następnie dolewamy czerwonego wina i wywar z kaczki. Całość redukujemy a piersi kaczki w tym czasie trafiają jeszcze na chwilę do piekarnika. Plastry kaczki podajemy w towarzystwie cienkich plasterków cukinii zawijanych z kozim, ziołowym twarożkiem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.