Si King

Pierś kurczaka nadziewana kiełbaską Cumberland


Przepis z programu Kudłacze na motorach w rodzinnych stronach
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Pierś kurczaka nadziewana kiełbaską Cumberland
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 piersi z kurczaka

175 g kiełbasy Cumberland (lub białej surowej kiełbasy)

4 listki bazylii

2 suszone na słońcu pomidory

przekrojone na pół

1 łyżka oliwy

sok z jednej cytryny

150 g cienkich plastrów dojrzewającej szynki

sól i pieprz do smaku

listki sałaty

do podania

 

 

Przygotowanie:


Ostrym nożem zrobić kieszonki w piersiach kurczaka. Do każdej kieszonki włożyć po pół kiełbaski (wycisnąć mięso z osłonki) oraz po listku bazylii i po pół suszonego pomidora. Piersi kurczaka skropić oliwą, sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem i ciasno owinąć plastrem szynki, a następnie zapakować w folię aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Po tym czasie rozchylić delikatnie folię i nakłuć mięso patyczkiem. Jeśli płyn, który wypłynie, będzie przezroczysty, mięso jest upieczone. Odstawić upieczone piersi na co najmniej pięć minut, a następnie pokroić w skośne plastry i podawać na listkach sałaty, polane sosem, który zebrał się w folii almuminiowej podczas pieczenia.

powrót

Podobne przepisy

Wołowina w najmodniejszym piwie
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Boeuf Stroganow w stylu Kudłaczy
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Knedle z brukselką z górnej adygi
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Duszona jagnięcina z groszkiem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.