Pierś kaczki z sosem ziołowym i grillowaną rzymską sałatą

Pierś kaczki z sosem ziołowym i grillowaną rzymską sałatą
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 2.90

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie (odc. 5)
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 2 piersi kaczki ze skórą
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 małe sałaty rzymskie
  • Sos chimichurri:
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżej natki pietruszki
  • garść świeżej kolendry
  • garść świeżego oregano lub bazylii
  • 1 średniej wielkości pomidor (150 g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 mała, świeża papryczka chili
  • 75 ml oliwy extra vergine
  • 1,5 łyżka octu Sherry
  • szczypta mielonego kminku
  • ½ łyżeczki soli
  • 75 ml wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotować sos chimichurri: obrać i drobno posiekać szalotkę. Pokroić czosnek i przecisnąć przez praskę lub drobniutko pokroić. Drobno posiekać natkę pietruszki, kolendrę i oregano. Wymieszać wszystko. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne, miąższ ze skórką pokroić w małe kosteczki. W misce wymieszać wszystkie składniki przepisu, oprócz wody. Kiedy utworzą jednolitą mieszankę, dodać wodę, ponownie zamieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą.
Pierś kaczki umyć i naciąć skórę, tworząc na niej 1-centymetrową kratkę (uważać aby nie pokroić mięsa!). Na rozgrzanej patelni podsmażyć kaczkę od strony skóry (wytopi się z niej tłuszcz), następnie obrócić i smażyć na drugiej stronie: ok 5 min (jeśli ma być lekko krwista) lub 7-8 min, jeśli ma być średnio wysmażona. Zdjąć z patelni. Zawinąć kaczkę w folię aluminiową i odstawić na 10 min (jeśli ma być średnio wysmażona) lub ewentualnie w tej formie wstawić na 10 min do nagrzanego piekarnika (jeśli ma być dobrze wysmażona). Gotową pierś pokroić w cienkie, ok. 5-centymetrowe plasterki. Ułożyć kaczkę na talerzu, doprawić solą i pieprzem, polać sosem chimichurri.
Sałatę rzymską przekroić wzdłuż na pół i grillować na patelni przez 3 minuty z obu stron, aż się zrumieni. Podawać z kaczką i sosem chimichurri.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA