Tomasz Jakubiak

Pierś kaczki z sałatką makaronową


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę, Potrawy wielkanocne

odsłon: 6330

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

pierś z kaczki

sól

różowy pieprz w ziarnach

jabłko

marynata:

1/2 szklanki pitnego miodu

5 goździków

2 gwiazdki anyżu

sałatka makaronowa:

100 g ugotowanego makaronu typu małe muszelki

3 kiszone pomidory

6 kiszonych rydzów

starty ząbek czosnku

oliwa do smaku

3 łyżki octu balsamicznego

listki świeżej bazylii

pieprz

sól

Przygotowanie:

Zacznij od marynaty. Do rondelka wlej miód pitny. Dodaj anyż i goździki. Marynatę gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Skórę kaczki natnij w kratkę. Mięso natrzyj solą i różowym pieprzem. Pierś przełóż do naczynia i zalej marynatą. Odstaw.
Przygotuj sałatkę makaronową. Kiszone pomidory i rydze pokrój w drobną kostkę. W misce wymieszaj ugotowany makaron i pokrojone kiszonki. Dodaj starty ząbek czosnku. Sałatkę dopraw oliwą, octem balsamicznym, świeżą bazylią, pieprzem i odrobiną soli.
Pierś z kaczki smaż na rozgrzanej patelni skórą do dołu, żeby się ładnie spiekła i przyrumieniła. Mięso smaż przez 3 minuty z każdej strony. Usmażoną pierś odłóż na deskę, żeby odpoczęła. Na patelnię wlej marynatę. Dodaj cienkie plastry jabłka. Skrop je sokiem z cytryny i duś przez 2-3 minuty. Na spodzie talerza ułóż jabłka i plastry kaczki. Na wierzch nałóż sałatkę makaronową.
Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Baba ponczowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa z selera z chrzanem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.