Curtis Stone

Pierś kaczki z pieprzem z figami w occie balsamicznym i chrupiącym czosnkiem


Przepis z programu Surfing po menu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pierś kaczki z pieprzem z figami w occie balsamicznym i chrupiącym czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżeczki grubo mielonego [sklep 107]czarnego pieprzu[/sklep]

4 piersi kaczki po około 200 g

250 ml oleju do smażenia

4 dojrzałe figi

250 ml [sklep 102]octu balsamicznego[/sklep]

12 ząbków czosnku pokrojonego w cienkie plasterki

1 l mleka

sól

2 szklanki listków rukwi wodnej

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Mocno przycisnąć każdą pierś, stroną ze skórą, do talerza z wysypanym pieprzem. Podgrzać olej na patelni z odpornym na wysoką temperaturę uchwytem. Ułożyć piersi skórą do dołu i smażyć na średnim ogniu przez 4 – 5 minut. Przełożyć patelnię do piekarnika i piec przez 5 minut. Wyjąć z pieca i odstawić na 3 – 5 minut.
Ponakłuwać figi szpikulcem i zalać w małym rondelku octem balsamicznym. Podgrzewać przez 4 – 5 minut i zdjąć z ognia.
Pokrojony czosnek wrzucić do rondelka, zalać 1/3 mleka i lekko obgotować. Osuszyć obgotowany czosnek na papierowej serwetce. Rozgrzać resztę oleju na małej patelni i usmażyć osączony czosnek na złoto. Osączyć z tłuszczu i posolić.

powrót

Podobne przepisy

Zrazy po nelsońsku
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Taco z kurczakiem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kurczak pieczony z ziołowym masłem
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
(odc.017) gulasz z kurczaka z pieczarkami
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Pulpety wołowe z graną na botwince
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kaczka z sosem z owoców leśnych
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.