Sophie Grigson

Pierś kaczki z grilla


Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pierś kaczki z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

2 pojedyncze filety z kaczej piersi



Sos śliwkowy

1/2 kg świeżych albo mrożonych śliwek bez pestek, podzielonych na połówki

1 szklanka wytrawnego białego wina

liść laurowy

1 łyżeczka cynamonu

2-3 łyżeczki cukru

1 łyżka octu sherry

sól i pieprz



Zmieszaj w rondlu składniki sosu i gotuj pod przykryciem, aż owoce się rozpadną. Przetrzyj śliwki przez sitko, dosłódź do smaku i dolej ocet sherry. Dopraw solą i pieprzem.



Ułóż kacze piersi na rozgrzanym grillu i smaż z obu stron, aż będą rumiane i chrupiące. Podawaj pokrojone na plastry z sosem śliwkowym.



© Sophie Grigson

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.