Agnieszka Kręglicka

Pierś kaczki smażona z sosem cytrusowym


Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pierś kaczki smażona z sosem cytrusowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 piersi kaczki ze skórką

sos cytrusowy (patrz oddzielny przepis)

łyżka oleju

pieprz

sól

 

Przygotowanie:

Pierś kaczki natrzeć solą i pieprzem, naciąć od strony skórki w ukośną kratkę. Smażyć kaczkę na gorącej patelni (ewentualnie z odrobiną oleju) skórą do spodu przez 5 minut. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 8-10 minut. Wyjąć, chwilę poczekać, aż soki się równomiernie rozejdą wewnątrz. Mięso powinno być różowe w środku. Pierś pokroić w plasterki i ułożyć na talerzu, polać gorącym sosem cytrusowym. Można podawać z grillowaną cykorią.

powrót

Podobne przepisy

Forszmak
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wołowina w piwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.