Pierś kacza z glazurowaną marchewką – Edyta Kądziela

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze 15
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 5566

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 pierś kacza

2 średnie marchewki

łyżka imbiru

2 ząbki czosnku

papryczka chili

2 łyżki sezamu

2 łyżki słodu buraczanego lub melasy

150 ml sosu sojowego

sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotowując pierś nacinam ją od strony skóry co kilka milimetrów, uważając, żeby nie naciąć mięsa, solę, pieprzę i zanurzam ją w marynacie przygotowanej z sosu sojowego, słodu buraczanego lub melasy, startego imbiru, czosnku i posiekanego chili. Odstawiam kaczkę i w tym czasie obieram marchewki i tnę w plastry pod kątem na ok. 2 cm grubości. Wstawiam wodę, doprowadzam do wrzenia i wrzucam marchewki na kilka minut do wrzątku. Odcedzam i przelewam zimną wodą. W rondlu rozgrzewam masło, dodaję imbir i słód buraczany, wrzucam marchewkę, gotuję kilka minut i odstawiam z ognia pod przykryciem, żeby trzymała temperaturę. W trakcie przygotowywania marchewki kładę pierś od strony skóry na rozgrzaną, suchą patelnię, czekam, aż wytopi się tłuszcz, a skóra będzie złocista, na chwilę odwracam na drugą stronę, by białko się ścięło. Kaczkę zdejmuję z patelni, wkładam do naczynia żaroodpornego i do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C - piekę 20 minut. Wyjmuję pierś z piekarnika, daję jej ostygnąć, później kroję na plastry i podaję z glazurowaną marchewką.

powrót

Podobne przepisy

Biryani z baraniną
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Kaczka duszona w occie balsamicznym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.