Pierś gęsia w sosie gruszkowym i z plackami z kapusty i anyżu

Pierś gęsia w sosie gruszkowym
Oceń przepis:
47 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z gęsiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pierś z gęsi połóż na deskę, z wierzchu przykryj przeźroczystą folią i rozklep na płasko, ale tak aby nie uszkodzić struktury mięsa. Skórę z pomocą bardzo ostrego noża natnij w kratkę i natrzyj solą, goździkami i majerankiem. Wstaw do miski, zalej winem i odstaw do lodówki na najkrócej 12 h.
Na godzinę przed przygotowaniem piersi przerzuć kapustę do durszlaka lub miski, obsyp solą i pozostaw by puściła wodę. Zetrzyj marchewkę, dopraw jajkami, natką i anyżem. Dodaj jeszcze mąkę i przystąp do smażenia. Na bardzo rozgrzaną patelnię włóż pierś skórą do dna. Smaż kilka minut i hop na drugą stronę, jeszcze chwila i do pieca nagrzanego do 180 stopni C, na około 10-12 min.
Na patelnię wrzuć pokrojone w ósemki gruszki, smaż podrzucając. Dodaj starty imbir, skórkę, masło i zmniejsz ogień do połowy, duś aż gruszka się rozgotuje.
Kapustę dokładnie odciśnij i w misce wymieszaj z jajkiem, natką, marchewką, anyżem i dodaj tyle mąki, żeby powstało gęste płynne ciasto. Dopraw solą, pieprzem i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
Pierś gęsi podawaj różową i pokrojoną w plastry, polaną sosem z plackami obok.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA