Pierożki z wieprzowiną

Przepis z programu Ideał 2 (odc. 3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

Pierożki z wieprzowiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto (10-12 płatów):

75 g skrobi pszennej

25 g skrobi z tapioki

1-2 łyżeczki oleju roślinnego



nadzienie:

110 g mielonej wieprzowiny

50 g kasztanów wodnych z zalewy, drobno posiekanych

2 suszone grzyby shitake, namoczone i drobno pokrojone

1 łyżeczka wina ryżowego Shaoxing

1 łyżeczka sosu ostrygowego

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu

2 szczypty soli

2 szczypty mielonego białego pieprzu

2 szczypty cukru



do podania:

ukośne plasterki marchewki

gotowy dip z chili, imbirem i czosnkiem

ostry sos chili

1 łyżeczka sosu sojowego



Przygotowanie:

Przygotować ciasto: Wymieszać skrobię w misce. Dodać 2 szczypty soli, ponownie wymieszać. Dodać 60 ml wrzątku, następnie olej roślinny i ręcznie zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodać jeszcze 1 łyżkę wrzątku, ale nie więcej. Zagnieść ciasto, uformować, przykryć folią spożywczą i zostawić na 20 minut. Przygotować nadzienie: połączyć wszystkie składniki, wymieszać rękoma. Odstawić. Kawałek ciasta uformować w wałeczek. Odciąć mały kawałek i uformować w kulkę, spłaszczyć ją na desce. Natłuścić tasak lub nóż i użyć go do rozsmarowania ciasta na krążek, następnie oderwać go od deski również z pomocą ostrza. Uważać, aby się nie przerwał. Krążek umieścić w dłoni, nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia na środek. Ciasto złożyć w półksiężyc, ściskając krawędzie i robiąc małe zakładki, jak przy sklejaniu pierogów. Pierożki układać na plasterkach marchewki w bambusowym koszyczku do gotowania na parze. Przykryć, koszyczek postawić na małym woku lub rondlu z gotującą się wodą. Gotować na dużym ogniu 8 minut. Podawać w koszyczku. Sosy podać osobno. Ostry sos chili doprawić sosem sojowym.



powrót

Podobne przepisy

Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczone pierożki z bryndzą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Argentyńskie pierożki z wołowiną
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Czebureki - wspaniałe pierogi z Krymu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Pierożki goutie
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.