Lucinda Scala  Quinn

Pierożki z ostrym sosem


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Pierożki z ostrym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

sojowo-octowy sos do zamaczania

½ szklanki sosu sojowego

1 łyżeczka octu ryżowego

½ łyżeczki oleju sezamowego

2 łyżeczki cukru

1 cała cebulka dymka

oczyszczona i pokrojona na plasterki

1 ostra zielona papryczka chili

pokrojona na cienkie plasterki

2 łyżki wody

 

 

Przygotowanie:


W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu do zamaczania i odstawić na bok. W misce średniej wielkości połączyć mięso indyka, kapustę pekińską, imbir, czosnek, sos sojowy, olej sezamowy i sól. Wymieszać z białkiem. Układać na blacie po 6 placków uformowanych z ciasta. Na każdy nałożyć po łyżeczce farszu. Zwilżyć brzegi placków wodą. Zawinąć i zlepić. Najprościej robić to, biorąc pierożek do ręki i ściskając brzegi kciukiem oraz palcem wskazującym. Układać na blasze do pieczenia i przykryć folią spożywczą, żeby nie dopuścić do wyschnięcia. Powtarzać czynność aż do zużycia całego farszu. Rozgrzać dużą patelnię i kolistym ruchem rozprowadzić olej na dnie. Ułożyć pojedynczą warstwę pierożków. Smażyć 2 do 3 minut (2 minuty dłużej, jeśli pierożki były mrożone), na złoty kolor. Nie przewracać. Wlać na patelnię ¼ szklanki wody i natychmiast przykryć. Gotować 5 minut, aż mięso będzie ugotowane, a pierożki nie będą przywierały do dna patelni. Podawać od razu z sosem do zamaczania.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.