Agnieszka Kręglicka

Pierożki z ciasta filo


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Pierożki z ciasta filo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 opakowanie ciasta filo

300 g greckiej fety

1 kg mrożonego szpinaku

4 łyżki posiekanego kopru

2 łyżki posiekanej dymki

3 łyżki tartego parmezanu

1 kostka masła

pieprz świeżo mielony

gałka muszkatołowa

 

Przygotowanie:

Masło rozpuścić na małym ogniu w garnuszku, zebrać z wierzchu białą pianę i trzymać w cieple. Posiekać odciśnięty szpinak, fetę pokruszyć, wymieszać razem z parmezanem, ziołami i przyprawami. Arkusz ciasta pokroić na 7-8 pasków, szerokości ok. 6 cm i długości krótszego boku. Paski złożyć razem i dobrze zakryć, by nie obsychały w czasie zwijania. Wyjmować z opakowania na bieżąco, po kilka sztuk. Pojedynczy pasek posmarować ciepłym masłem, przykleić do niego drugi pasek i również posmarować masłem. Na dole paska położyć kulkę nadzienia i zwijać pierożki w kształt trójkąta. Powinno powstać ok. 40 pierożków. Blachę do pieczenia wyłożyć natłuszczonym pergaminem, ułożyć w niej pojedynczą warstwę pierożków i posmarować z wierzchu masłem. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 25 minut, aż będą złote i chrupiące.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.