David Gaboriaud

Pierożki z ciasta filo z nadzieniem z wędzonej makreli


Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska

odsłon: 327

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 arkusze ciasta filo

1 żółtko

woda

 

Nadzienie:

1 wędzona makrela

garść liści szpinaku

2-3 łyżki jogurtu lub śmietany 12%

skórka i sok z cytryny

pieprz

 

Dodatki:

granat

zielona papryczka

liście sałaty rzymskiej

 

 

Przygotowanie:

Przygotuj nadzienie. Zdejmij skórę z makreli. Wytnij z niej filety, oczyść je z ości, przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.
Posiekaj liście szpinaku. W misce wymieszaj rybę, szpinak, śmietanę, skórkę i kilka kropli soku z cytryny. Dopraw całość pieprzem. Uwaga - konsystencja farszu nie może być za rzadka.

Żółtko roztrzep z łyżką wody. Przełóż 2 arkusze ciasta filo na deskę. Wytnij kilka podłużnych, prostokątnych pasków o szerokości ok. 10 cm.
Na dolną część każdego paska ułóż łyżkę nadzienia i zwiń pasek w trójkąt. Posmaruj każdego pierożka ubitym żółtkiem za pomocą pędzelka.
Na rozgrzanej patelni, na oleju smaż pierożki z obu stron, aż będą złociste i chrupkie.
Wyciągnij pierożki z patelni, odsącz na ręczniku papierowym.

Pomasuj granat na desce, to sposób na łatwe wydobycie z niego pestek. Przekrój granat na pół i stuknij nożem nad miską tak, by wszystkie pestki wypadły. Pokrój papryczkę w cienkie plasterki na ukos.

Oderwij listki z sałaty rzymskiej. Na talerzu ułóż kilka listków. Na każdym listku ułóż po jednym pierożku. Danie posyp pestkami granatu i dodaj plasterki papryczki. Gotowe!

powrót

Podobne przepisy

Pielmieni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Pieróg biłgorajski
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.