Tomasz Jakubiak

Pierożki z baraniną i ostrym sosem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Dania z jagnięciny i baraniny

Pierożki z baraniną  i ostrym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

Ciasto:

350 g mąki krupczatki

jajko

250 ml wrzątku

sól

Farsz:

400 g mielonej baraniny

2 duże cebule

5-7 ząbków czosnku

łyżka ziaren kolendry

2 szczypty przyprawy sumak

2 szczypty mielonego kminu

sól

pieprz

łyżka octu

Sos:

¼ szklanki ocet spirytusowy

¼ wody

chilli

listki świeżej kolendry

ząbek czosnku

Przygotowanie:

Przygotuj farsz do pierożków. Cebulę i czosnek posiekaj i przesmaż na patelni bez dodatku oleju. W moździerzu utrzyj ziarna kolendry. Skarmelizowaną cebulę dopraw kolendrą, sumakiem, kminem.
Mieloną baraninę posól i popieprz. Dodaj do niej ocet spirytusowy i cebulę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Przygotuj ciasto na pierogi. Połącz wszystkie składniki i dokładnie je wyrób.
Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego za pomocą szklanki kółka. Na każdą porcję ciasta nałóż farsz. Wszystkie brzegi ciasta zlep w harmonijkę.
Pierożki gotuj w bulionie do wypłynięcia przez ok. 8 -10 minut. Pierożki będą smakować jeszcze lepiej, jeżeli skąpiesz je w pikantnym ostrym sosie. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

barbod

postów: 8

16.09.2015 11:56

CYTUJ

Użyje innego nadzienia niż mięso z baraniny, bo do samej baraniny nie potrafię się przekonać.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.