Marieta  Marecka

Pierożki wonton z wieprzowiną


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

odsłon: 24463

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

50 g mąki ryżowej

150 g mąki pszennej + do podsypania

½ łyżeczki soli

ok. 175 ml wrzątku

Farsz:

200 g mielonej wieprzowiny

200 g świeżych krewetek

½ pęczka kolendry

1 cm startego imbiru

2 łyżki sosu sojowego

1 duży ząbek czosnku

do podania:

sos teriyaki i świeża kolendra

Przygotowanie:

Mąkę ryżową i sól wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, dokładnie rozcieramy łyżką i odstawiamy na 5 minut. Dosypujemy mąkę pszenną, mieszamy całość widelcem i przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy gładkie, miękkie ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Wieprzowinę przekładamy do miski, dodajemy do niej starty czosnek i imbir, doprawiamy całość sosem sojowym i drobno poszatkowaną kolendrą. Mieszamy dokładnie i odstawiamy.
Na dno garnka do gotowania na parze kładziemy wycięty kawałek papieru do pieczenia i za pomocą patyczka do szaszłyków robimy w nim dziurki.
Wlewamy wodę do drugiego garnka, nastawiamy na nim garnek z dziurkami i papierem i przykrywamy. Wodę zagotowujemy dopiero, jak będziemy mieli gotową pierwszą partię pierożków. Ciasto rozwałkowujemy możliwie jak najcieniej, podsypując jeśli trzeba mąką pszenną.
Wycinamy krążki, na środek każdego kładziemy po czubatej łyżeczce farszu i zlepiamy pierożki. Można brzegi ciasta posmarować wodą, będą się lepiej kleiły.
Układamy na dnie garnka z papierem, ustawiamy nad wrzątkiem na ok. 5-7 minut.
Podajemy gorące, skropione sosem teriyaki.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi na słodko
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pielmieni
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Pierogi z sera ricotta nadziewane serami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pierożki z ciasta filo
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Pierogi z ciasta ryżowego
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.