Janella  Purcell

Pierożki Janelli


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Pierożki Janelli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Sos:

ćwierć filiżanki tamari - sosu sojowego

łyżeczka wina shao hsing

łyżeczka startego imbiru

kilka kropli oleju sezamowego



Pierożki:

6 krewetek

łyżka oliwy

2 ząbki czosnku

pół łyżki imbiru

4 pokrojone grzyby shitake

pół poszatkowanej chińskiej kapusty

łyżka arame

pół łyżeczki oleju sezamowego

pół łyżki tamari

łyżeczka sosu rybnego

łyżeczka wina shao hsing

paczka ciasta do pierożków



Przygotowanie:

Wymieszać składniki sosu i przelać do miseczki. Oczyścić i pokroić krewetki. Rozgrzać oliwę na patelni albo w woku. Dodać krewetki, czosnek i imbir. Smażyć około minuty, aż mięso zmieni kolor. Nie dosmażać do końca. Dodać grzyby, kapustę i arame. Podsmażyć, aż kapusta zmięknie. Zgasić płomień. Dodać olej sezamowy i sosy. Oddzielić 24 kawałki ciasta i ułożyć na równej powierzchni. Na środek każdego kawałka nałożyć farsz. Zwilżyć wodą brzegi ciasta. Formować trójkąty.

Ułożyć pierożki w parowniku. Parować przez 3 minuty. Sprawdzić, czy krewetki są gotowe. Podawać z sosem do zamaczania.



Opracowano na podstawie programu „Żołądek czy rozsądek 2”.

powrót

Podobne przepisy

Tortellini z borowikami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ravioli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pierogi na słodko
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pielmieni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.