Anna Olson

Pierożki gyoza


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Pierożki gyoza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g mielonej wieprzowiny

450 g białej kapusty

drobno poszatkowanej

2 łyżki czosnku

drobno posiekanego

2 łyżki tartego imbiru

¼ szklanki sosu sojowego

1 łyżka cukru

1 paczka krążków ciasta na wontony

1 łyżka oleju roślinnego

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj wieprzowinę, kapustę, czosnek, imbir, sos sojowy i cukier. Usmaż małą porcyjkę na patelni, żeby sprawdzić smak. Dopraw według uznania. Smaruj pędzlem z wodą brzegi krążków z ciasta i nakładaj łyżeczką pośrodku porcję mięsnego nadzienia. Złóż ciasto na pół na kształt pierożka i szczelnie sklej brzegi. Ułóż pierogi szwem do góry na blasze wyłożonej folią plastikową i lekko je dociśnij, by spłaszczyć pierożki od spodu. Trzymaj wszystko pod przykryciem, żeby ciasto nie wysychało. Po wypełnieniu tacy przykryj pierogi plastikową folią i wstaw na kilka godzin do zamrażarki. Zamrożone pierożki możesz przechowywać do 3 miesięcy. Rozgrzej olej roślinny w rondlu o nieprzywierającym dnie z przykrywką i usmaż pierożki, układając je spłaszczoną stroną w dół. Kiedy się zrumienią (po 1-2 min), ostrożnie wlej do rondla tyle gorącej wody, żeby przykryła dno, przykryj rondel pokrywką i gotuj, aż woda odparuje. Zdejmij pokrywę i lekko potrząśnij rondlem. Zwykle gotowanie pierożków trwa ok. 7 minut. Gdy woda odparuje, pozwól pierożkom przysmażyć się przez chwilę, żeby spód był chrupiący.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.