Pierożki gyoza z krewetkami i dorszem

Przepis z programu Ideał 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Pierogi i pierożki

Pierożki gyoza z krewetkami i dorszem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

6 płatów gotowego ciasta na pierożki gyoza

6 małych krewetek tygrysich, obranych i pozbawionych głów

160 g dorsza, filety bez skóry i ości

1 łyżka selera naciowego, pokrojonego w kostkę

1 szczypta posiekanych liści kolendry

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka sake

1 szczypta przyprawy shichimi togarashi

6 gałązek kolendry

1 posiekane czerwone chili

1 szczypta pokrojonych w paseczki wodorostów nori



Przygotowanie:

Krewetki przekroić na pół, zachować ogony. Krewetki i dorsza zmiksować na ziarnistą pastę. Dodać selera, kolendrę, sos sojowy, sake i shichimi togarashi. Wymieszać równomiernie rozprowadzając dodatki. Na płaty ciasta nałożyć po łyżce masy. Ogony krewetek wcisnąć z boku nadzienia. Zlepić pierożki nawilżając brzeg ciasta wodą. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, przyrumienić spody pierożków przez 1,5-2 minuty. Dodać trochę wody, przykryć i gotować w parze 3-4 minuty. Podawać przybrane kolendrą, chili, wodorostami i świeżo startą skórką cytrynową.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.