Tomasz Jakubiak

Pierożki gyoza z konfiturą ze szczupakiem w aromatycznym bulionie z pieczonych ryb


Przepis z programu Jakubiak lokalnie: Święta
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 1947

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Pierożki:

1/2 kg mąki pszennej

1/2 kg mąki ryżowej

wrzątek

Farsz:

szczupak

mały kawałek korzenia imbiru

łyżeczka czerwonego pieprzu

garść świeżej kolendry

odrobina gazowanej wody mineralnej

olej palmowy do smażenia

1/2 łyżeczki oleju sezamowego

1 łyżeczka sosu sojowego

Bulion:

3 okonki

2 płotki

resztki szczupaka

seler naciowy

2 cebule szalotki

2 ząbki czosnku

liść laurowy

5 ziaren kolorowego pieprzu

cytryna

1 l wody

 

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania bulionu. Ryby włóż do brytfanki. Polej oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15-25 minut. Cebule, czosnek i seler naciowy pokrój. Włóż do garnka. Dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu i połówki cytryny. Wszystkie składniki zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu. Do gotowego wywaru warzywnego włóż delikatnie całe upieczone ryby. Nie mieszaj żeby się nie rozpadły. Bulion gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Gotowy bulion rybny odcedź i dopraw pieprzem, solą, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Przygotuj farsz. Rybę oczyść i wyfiletuj. Przepuść przez maszynkę razem z kawałkiem imbiru. Do zmielonej ryby dodaj posiekaną świeżą kolendrę, czerwony pieprz i odrobinę mineralnej wody gazowanej. Wszystkie składniki wymieszaj. Do miski wsyp przesianą mąkę. Pomału dolewaj wrzątek i mieszaj najlepiej pałeczkami do momentu aż powstanie kula. Jeżeli ciasto będzie za suche dolej wrzątku. Ciasto wyciągnij i wyrabiaj aż będzie bardzo rozciągliwe. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkuj kawałki ciasta na bardzo cienkie placki. Szklanką wytnij kółka. Na środku placuszków nakładaj farsz. Połówki ciasta zlepiaj w pierogi. Pieroga połóż na desce, lekko go przygnieć żeby powstała płaska podstawa, a kawałki ciasta zwiń w harmonijkę. Pierożki smaż na oleju palmowym. Dopraw je olejem sezamowym i sosem sojowym. Na końcu podlej je odrobiną wody i przykryj patelnię. Zostaw aż płyn się zredukuje. Gotowe pierożki ułóż na głębokim talerzu i podlej je odrobiną rybnego bulionu. Całość posyp świeżą kolendrą. Smacznego.

powrót

Podobne przepisy

Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Pierogi i pierożki
Pielmieni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Ravioli z karczochami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Pierogi z sera ricotta nadziewane serami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.