Pierogi

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pierogi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Farsz

50 g suszonych grzybów

500 g kapusty kiszonej

2 łyżki masła

1 cebula

Sól i pieprz



Ciasto

500 g mąki

½ szklanki gorącej wody

Około ½ szklanki zimnej wody

½ łyżeczki soli

1 jajko



Skwarki

1 łyżka masła

1 mała cebula

4 plasterki boczku



Przygotować farsz

Zalać grzyby zimną wodą i odstawić do namoczenia na 2 godziny. Kiszoną kapustę posiekać i umieścić w rondlu. Odcedzić płyn z moczenia grzybów i wlać do kapusty. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 minut. Odcedzić pozostały płyn, kapustę ostudzić i drobno posiekać. Cebulę obrać i posiekać. Stopić masło na patelni, wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dodać grzyby i kapustę i smażyć kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.



Przygotować ciasto

Wysypać mąkę i sól na stolnicę, zrobić dołek, wlać gorącą wodę, widelcem wmieszać mąkę do wody, wlać wodę zimną, wmieszać mąkę widelcem, dodać jajko i zagnieść dosyć twarde, gładkie ciasto. Rozwałkować i wykroić kółka o średnicy ok. 8 cm. Na każdym kółku położyć nieco farszu, złożyć na pół, posmarować brzegi ciasta wodą i zlepić.



Przygotować skwarki

Cebulę obrać i posiekać. Pokroić boczek na kawałki. Stopić masło na patelni, wrzucić cebulę i boczek i usmażyć na złoty kolor. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić. Wrzucić pierogi i gotować 1 minutę od wypłynięcia. Odcedzić. Rozłożyć pierogi na talerze, polać skwarkami i podawać.



powrót

Podobne przepisy

Pielmieni
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Ravioli z karczochami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.