Jola Słoma

Pierogi z tofu gotowane na parze


Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

odsłon: 9090

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 szklanka mąki

1/2 szklanki wrzącej wody

1/2 kostki tofu

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka utartego na drobnej tarce świeżego imbiru

1 łyżeczka oleju arachidowego

1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków

 

Przygotowanie:

W miseczce łyżką mieszamy mąkę zalaną wrzącą wodą. Gdy lekko przestygnie, wyrabiamy kulkę ciasta w rękach. Tofu rozgniatamy na drobne kawałki w rękach i zalewamy marynatą przygotowaną z sosu sojowego z utartym imbirem, olejem arachidowym i chińską przyprawą 5 smaków. Odstawiamy na ok 10 minut. Na dno woka wlewamy wodę tak, aby po wstawieniu bambusowego kosza do gotowania na parze woda nie sięgała jego dna. Smarujemy wnętrze kosza bambusowego olejem, aby pierogi nam się nie przyklejały. Odrywamy z ciasta małe kawałki, formujemy kulki, z których ugniatamy małe krążki, a następnie rozwałkowujemy je wałkiem do ciasta. Ciasto nie może być zbyt cienkie, ponieważ dzięki wrzącej wodzie jest bardzo delikatne i może się rozrywać. Na środku każdego kółka nakładamy po łyżeczce tofu i formujemy sakiewki. Układamy je w koszu bambusowym, tak aby nie stykały się ze sobą. Gotujemy na parze ok. 10 minut. Można podawać je z różnymi sosami, posypane prażonym sezamem lub w bulionie. Nadają się również do smażenia w głębokim oleju w woku.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pielmieni
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Pierogi na słodko
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi z bobem i ziemniakami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi z jagodami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

#aleksandra.wu

17.12.2011 15:57


CYTUJ

super przepis, pierogi sa przepyszne

#NDotLvNjLEOnhfW

26.10.2011 17:23


CYTUJ

gDkZBI , [url=http://mzdejywjhrhj.com/]mzdejywjhrhj[/url], http://ettnyzxszbza.com/, http://zajdzjnkbaoo.com/

#TmOCMJuPlktTzTz

25.10.2011 14:46


CYTUJ

6LM31W , [url=http://igeipoxywcbn.com/]igeipoxywcbn[/url], http://xsfxsbafejmd.com/, http://jywfnaaydxuc.com/

#IjnTuMpMsHE

23.10.2011 21:41


CYTUJ

I am totally wowed and perrpaed to take the next step now.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.