Tomasz Jakubiak

Pierogi z pieczoną kaczką i słodkim sosem cydrowym


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

Pierogi z pieczoną kaczką i słodkim sosem cydrowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału

1,5 szklanki mąki gryczanej

jajko

2 łyżki zimnej śmietany

wrzątek

Farsz:

2 upieczone udka z kaczki

3-4 gałązki majeranku

garść czerwonych porzeczek

2-3 łyżki syropu z czarnego bzu

Sos:

500 ml cydru

laska wanilii

szklanka drylowanych wiśni

2 łyżki melasy

Przygotowanie:

Z mąki, jajka, śmietany i wrzątku wyrób elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw. Przygotuj farsz. Oddziel mięso upieczonej kaczki od kości, posiekaj i przełóż do miski. Dodaj majeranek, porzeczki i syrop z kwiatów czarnego bzu. Wszystkie składniki wymieszaj. Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj. Szklanką wytnij kółka. Na środek nałóż porcję farszu i zlep brzegi. Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną.
Idealnym dodatkiem do pierogów będzie sos. Na patelnie wlej cydr, dodaj laskę wanilii, wiśnie i melasę. Gotuj około 5 minut. Pierogi podawaj z sosem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Pierogi na słodko
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ravioli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kluski leniwe z serem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.