Tomasz Jakubiak

Pierogi z kaszą jaglaną w imbirowo-cytrynowym bulionie z kaczki


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

Pierogi z kaszą jaglaną w imbirowo-cytrynowym bulionie z kaczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

mąka pszenna

woda

 

Farsz:

20 dag kaszy jaglanej, ugotowanej na sypko

20 dag sera białego

10 dag cebuli

10 dag wędzonego boczku,

sól

pieprz

majeranek

 

Bulion:

korpus kaczki

udko kaczki

włoszczyzna

liść laurowy

ziele angielskie

3 szt. trawy cytrynowej

świeży imbir

woda

Przygotowanie:

Do garnka włóż zmiażdżoną trawę cytrynową i posiekany imbir. Dodaj kawałki włoszczyzny, liść laurowy, ziele angielskie, korpus kaczki i udo. Wszystkie składniki zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez 3 godziny.
Przygotuj farsz do pierogów. Kaszę jaglaną sparz wrzącą wodą i ugotuj na sypko.
Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż. W misce połącz rozdrobniony twaróg, podsmażoną cebulkę i kaszę. Farsz dopraw solą i pieprzem.
Z mąki i wody zagnieć ciasto, rozwałkuj. Nakładaj porcję farszu i zlepiaj pierogi. Gotuj je we wrzącej, osolonej wodzie.
Pierogi podawaj w bulionie z kaczki. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Pierogi z ciasta francuskiego z kurkami i szynką
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pieróg biłgorajski
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Agata11

postów: 88

15.10.2016 14:37

CYTUJ

W składzie farszu boczuś jest obecny a dalej to już niewiadoma. Pokroić i podsmażyć czy w ogóle zrezygnować ?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.